onsdag 20 maj 2015

Kursplanering

Just nu är vi inne i slutskedet av kursplaneringen inför nästa läsår. Det har varit intensiva veckor med många kontakter och pusslande av timmar, tider och kurslokaler. Vi har vår givna timram, som direktionen fastställer. I den summan ingår timmar som grannkommunerna Lappträsk och Pyttis köper. Vi försöker också se till att timmarna fördelas jämt i förhållande till befolkningen i de olika stadsdelarna (landsbygden). Alla kurser ska inte ske i centrum. När den här variabeln är i balans gäller det att se till timantal/ämne. I år beslöt vi att inte rucka på gränserna så det finns lika många timmar för till exempel språk och data som under tidigare år. Vi försöker förstås vara flexibla och anpassa oss till efterfrågan och följa med samhällstrender.

Själva kursplaneringen börjar egentligen tidigt på vårterminen då vi startar utvärderingen och insamlingen av kursönskemål. Dessa är ett bra verktyg för planeringen. Nu vet vi till exempel vilka lokaler som inte fungerade och vad människor skulle vilja gå på för kurser. Ytterligare hjälp på traven får vi av våra kontaktpersoner ute i regionen. Det är de som vet vad som händer på lokal nivå så att vår planering inte krockar med marthamötet i byn.
Och så gäller det att ta sig en funderare, skall vi ha något tema inkommande läsår? Hur många nya kurser ska vi ha i programmet? Hur trendiga kan vi vara utan att slopa alla traditionella kurser? Hur ska vi planera för att få bra helheter? Ska vi planera ämnesöverskridande kurser? Allt detta ska förstås ske utan att vi förlorar fria bildningens övergripande målsättning ur sikte.

Först fyller vi förstås de fasta lärarnas undervisningsskyldighetstimmar. Sedan börjar jakten på och kontakten med timlärarna. Vi hoppas på att hitta engagerade och inspirerande lärare som kan undervisa på svenska och som bor på rimligt avstånd från kursplatsen. Den ekvationen är inte alltid lätt att få ihop. Och en del timlärare vill helt enkelt inte binda upp sig för våren 2016. Vem vet vad som händer i ens liv då?

Småningom ska kurserna placeras ut och då gäller det att veta om det är bäst att hålla dem på höstterminen eller vårterminen, vilken veckodag som passar, krockar till exempel seniordatan med pensionärsföreningarnas egna möten, kan vi ha alla språkkurser på samma kväll, osv.
För oss är det förstås svårt att spå hur höstens väder blir. Om det är varmt i september stannar kanske pensionärerna ännu hela månaden ute i skärgården. Borde kurserna då starta först i oktober? Samma gäller för bönder som har fullt upp med höstarbetet på åkrarna. När kan de tidigast tänkas börja på kurs? Och vågar vi planera en svampkurs? Tänk om det inte finns svampar på hösten?

Kortkurser är det som önskas allra mest och då gäller det att börja räkna veckoslut som ingår i vår 13 veckor långa termin. Av erfarenhet vet vi att vissa veckoslut fungerar dåligt såsom till exempel allhelgonahelg eller lilla julen. Även om vi förlänger terminen och går utanför våra tretton veckor hamnar ohjälpligt flera kurser på samma veckoslut.
Och vad är lämpligt klockslag för att börja en kvällskurs? Morgonkurs? Eftermiddagskurs? Veckoslutskurs? Hur många lektioner ska hållas per kursgång?

När de yttre ramarna är fastställda gäller det att hitta på ett bra och lockande kursnamn och dito kurstext i broschyren. Den är fortfarande den viktigaste informationskällan för våra deltagare. Det berättar våra senaste utvärderingar. Människor vill bläddra i en tryckt broschyr och inte leta efter kurserna på hemsidan.
Kurstexten ska vara både informativ och kortfattad, samtidigt är det ju frågan om marknadsföring. Att finslipa formuleringarna tar sin lilla tid. Hur beskriva kursinnehållet på ett bra och lättfattligt sätt som samtidigt väcker nyfikenhet och lust att delta?

Och nu, nu är vi inne i skedet med korrekturläsningen och det gäller att vara extra noggrann. Hur vi än lusläser så blir det tyvärr tryckfel ibland.

Den 12.8.2015 kl 9:00 startar anmälningen och spänningen stiger, har vi lyckats med vår planering? Kommer det kursanmälningar? Allt vi vill är ju att få många kursdeltagare.
VÄLKOMMEN PÅ KURS!

Text och foto: Inge Ekholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar